Mapa sajta   I    Poznati u Vinoteci             

Zanimljivosti o vinu

• Čaša za šampanjac će proizvoditi više mjehurića ako unutrašnji zidovi nisu sasvim glatki jer neravnine pomažu oslobađanje ugljičnog-dioksida.

• Madam Pompadour je izjavila kako je šampanjac jedino vino poslije koga žena ostaje lijepa.

• U 19 stoljeću bila je česta pojava da flaše sa šampanjcem eksplodiraju pa su radnici u podrumima nosili zaštitne maske.

• Brzina čepa od šampanjca je 13 m/s pa pripazite kako usmjeravate grlić boce dok ga otvarate.

• Dom Perignon je bio monah za koga se smatra da je izmislio šampanjac. No, kao i sve sjajne stvari u svijetu, otkriće je bilo posve slučajno jer je on želio napraviti vino koje će biti ravnopravan rival burgundcu.

• Prije no što su se dosjetili da se kalemljenjem bore protiv Phylloxera vastatrix, gljive koja je opustosila europske vinograde u 19 stoljeću, ljudi su se protiv gljivica borili egzorcizmom i sličnim vradžbinama.

• Znanost o vinovoj lozi se zove ampelografija. Svake godine u Francuskoj se objavljuje datum službenog početka berbe, a prije toga se ne smije započeti s branjem.

• Kolekcionar vinskih etiketa službeno se zove vintitulist.

• Platon je smatrao da mladići do 18 godina ne bi uopće smjeli piti vino, jer " ne bi trebalo dodavati vatru na vatru".

• Da se kvaliteta grožđa povećava ako potkresemo lozu otkrio je u 4 stoljeću biskup od Tursa. Njegov magarac je, ostavljen bez nadzora, pojeo dio vinograda, nakon čega je vinova loza proizvela kvalitetnije grožđe. Nakon njegove smrti, biskup je nazvan Sveti Martin i postao je zaštitnik pijanaca.

• U 15 stoljeću je pacijentima u njemačkim bolnicama bilo dozvoljeno sedam litara vina dnevno.

• Dobar čep traje 20 godina. Posle toga ga treba zamijeniti.

• Degustatori dijele miris vina na aromu i buké. Aroma je svjež, voćni miris grožđa koji se osjeća u vinu, dok je buké dio koji dolazi od fermentacije i starenja. Buké je puno kompleksniji i zreliji.

• Najbolji način da se otklone fleke od crnog vina je da se tkanina potopi u suho bilo vino prije nego što se mrlja osuši.

• Istraživanja u Velikoj Britaniji i Americi pokazuju da vino u umjerenim količinama smanjuje rizik od smrti uslijed srčane bolesti. Rizik je manji nego kod ljudi koji uopće ne piju, ali i onih koji pretjeruju sa pićem.

• 70-87% vina je voda, 12-13% je alkohol, a ostatak čine rezidualni šećer i druge supstance, a okus čini samo jedan mali postotni dio.

• Crno vino gubi boju starenjem, a bijelo je dobiva.

• Vina iz hladnijih krajeva su blijeda, a ona iz toplijih imaju više žutu boju. Što se tiče crnih vina, mlada imaju svijetlo crvenu boju, a starija su tamna, skoro smeđa.