Mapa sajta   I    Poznati u Vinoteci             

Vrste grožđa

Dvanaest je osnovnih i najpoznatijih vrsta grožđa od kojih se pravi većina vrsta vina. Prije su se vina označavala prema području na kome se grožđe gaji, ali povećanjem broja proizvođača i područja sa vinogradima uvedeno je označavanje prema vrsti grožđa.

 

CRNO GROŽĐE

CABERNET SAUVIGNON

Najpoznatije i najpopularnije grožđe na svijetu kad je proizvodnja crnog vina u pitanju. Uzgaja se u Australiji, Bugarskoj, Čileu, Kaliforniji, južnoj Francuskoj, prepoznatljiv po malim plavim-crnim zrnima s debelom kožom, kasno lista i sazrijeva.

 

MERLOT

Chateau Petrus - najskuplje crno vino na svijetu je napravljeno od vrste grožđa merlot. Uzgaja se u Francuskoj - Bordou, ima velika zrna s tankom kožom, a okus ima tragove borovnice i mente.

 

NEBBIOLO

Najviše ga ima u sjeverozapadnoj Italiji, jer mu veće visine i krečnjačko zemljište potpuno odgovaraju. Prepoznatljiv je po vrlo tamnoj boji.Kasno sazrijeva.

 

PINOT NOIR

Slavni burgundac se pravi od ovog grožđa. Uspijeva na krečnjačkom zemljištu istočne Francuske. Ima tanku kožu crne boje i guste, guste grozdove. Osim u Francuskoj, uzgaja se i u Australiji, Americi , Italiji, Rumunjskoj , u Južnoj Africi i na Novom Zelandu.

 

SYRAH ili SHIRAZ

Drevno crno grožđe sa Srednjeg istoka. Gaji se na granitu, krečnjaku i pijesku u francuskoj dolini Rone, u Kaliforniji i Australiji. Plavo-crne je boje, ima mala zrna i debelu kožu te relativno rano sazrijeva. Daje visoke prinose, pa proizvođači, ako žele višu kvalitetu, moraju ga kontrolirati i smanjuju.

 

SANGIOVESE

Ovo grožde se uzgaja po cijeloj Italiji, kao i u Argentini i Kaliforniji. Raste na krečnjaku, ali i na glini, sporo i kasno sazrijeva te je podložno oksidaciji.

 

BIJELO GROŽĐE

CHARDONNAY

Ovo je najtraženije grožđe na svijetu. Bolje uspijeva na siromašnijem zemljištu, ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože, rano cvijeta i zrije. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se radi vino.

 

CHENIN BLANC

Bijelo grožđe, koristi se za najraznovrsnija vina, daje obična i pjenušava, suha i slatka. Najviše se uzgaja u dolini Loare (jugozapadna Francuska). Ima tanku kožu, kasno sazrijeva. Raste i u Južnoj Africi, Kaliforniji, Australiji i Novom Zelandu. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

 

GEWURZTRAMINER ili TRAMINER

Bobice ne spadaju bas u čisto bijelo grožđe, roza je boje, daje suha i slatka bijela vina, karakterističnog aromatičnog, nekako začinjenog ukusa. Gewurtz znači začin, a porijeklom je iz Aldo Adiga, talijanske pokrajina u kojoj se govori njemački. Uzgaja se i u Alzasu (Francuska), Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, Rumunjskoj, Australiji i na Novom Zelandu.

 

RIESLING

Odlično vino, iako postoji i u slabijoj inačici kao sto je Olasz i Laški rizling. Voli hladniju klimu, a bobe su blijede s mrljama, u malim grozdovima. Kasno cvijeta i zrije, a daje vrhunska suha, poluslatka i slatka vina. Uzgaja se u Njemačkoj, Alzasu, Italiji, Australiji, SAD.

 

SAUVIGNON BLANC

Grožđe doline Loare, raste na krečnjaku, pijesku, šljunku. Kompaktni mali grozdovi tanke kože rano zriju, a uzgajaju se u Italiji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji i Americi.

 

SEMILLON

Daje sjajna slatka vina i visoko kvalitetna suha vina. Ima velika zrna i tanku kožu, a traži specifične klimatske uvijete. Raste u Bordou u Francuskoj, Čileu, Australiji, Americi i Južnoj Africi.